Activiteiten 2020

Programmalijn 1: Kruispunt Doe mee
Zorgen dat iedereen kan meedoen in de samenleving door laagdrempelige activiteiten die gericht zijn op ontmoeting. Informeel leren.
Doelgroep: senioren, kwetsbare inwoners, mensen met een beperking, minima, eenzamen, culturele minderheden. In samenwerking met o.a. Stichting Present, Vivenz, KijkopWelzijn.

 • Quarantaine concerten: artiesten uit de regio traden op in de open lucht voor de meest kwetsbare inwoners die in deze periode niet naar buiten konden. In samenwerking met o.a. Patrimonium, Borgstede, ASVZ en Petition.
 • Quarantaine Bingo bij verzorgingstehuizen: in samenwerking met leerlingen van het Calvijn College en Stichting Petition hebben we een reeks bingo’s georganiseerd waar deelnemers vanaf hun balkon mee konden doen.
 • Kind-verbindt-ontbijt-aan-huis: als alternatief voor het reguliere Kind-Verbindt-Ontbijt bij Spruit eten & drinken werden in december ontbijtjes aan huis bezorgd bij (eenzame) ouderen. Scholieren van Barendrechtse scholen verzorgden kerstpost, waardoor toch verbinding ontstaat tussen twee verschillende generaties.
 • Spreekuren: Het Jongerenspreekuur, computerspreekuur, taalpunt en taalcafé gingen zo veel mogelijk door. In de coronaperiode toen Het Kruispunt gesloten was, vond dit waar
  mogelijk zoveel mogelijk online en telefonisch plaats.

Programmalijn 2: Kruispunt Ontdek Cultuur (educatie)
Het cultuur-educatieve vermogen van Barendrecht vergroten en te borgen i.s.m. lokale cultuuraanbieders, waarbij Het Kruispunt kan fungeren als etalage en uithangbord.
Doelgroep: leerlingen/scholieren in het primair en voortgezet onderwijs.

 • Peuter-kleuter ochtenden: Ook de jonge inwoners van Barendrecht konden in Het Kruispunt terecht voor een voorstelling die werd geprogrammeerd door Theater het Kruispunt en een workshop die werd georganiseerd door de bibliotheek.
 • Cinekid Festival: programma in de herfstvakantie met kinderfilms en workshops.
 • Zomervakantie programma voor kinderen/jongeren: In samenwerking met Jongerenwerk Barendrecht hebben we een grootschalig programma met activiteiten gerealiseerd omdat veel mensen niet op vakantie konden.
 • Bieblabs: Creatieve en toffe workshops in de maakplaats van Het Kruispunt: bouwen, stop motion film, green screen, 3D printen, Minecraft.
 • Baby drive in: In deze workshops ontdekten ouders hoe je hoe je met spelletjes, liedjes en boekjes een stevige basis legt voor de spraak- en taalontwikkeling. In samenwerking met divers lokale partners.

Programmalijn 3: Kruispunt The floor is yours / Amusement
Zelf je talent laten zien op het open podium. Zelf doen, beleven en talent ontwikkelen. Try out. Plus activiteiten gericht op ontspanning en amusement.
Doelgroep: (jong) Barendrechts talent, talentvolle DJ’s, singer/songwriters en deelnemers BLOKPUNT en algemeen publiek dat daarvoor te interesseren is.

 • DJ-zone door Petition: In de DJ-zone van Het Kruispunt konden jongeren samen aan de slag met het maken van elektronische muziek.
 • Rapteksten workshop: Jongeren konden aan de slag om hun schrijfvaardigheden verder te ontwikkelen. Ze kregen les van de ervaren rapper/docent Kay Slice.
 • Online Pubquiz: Toen Het Kruispunt dicht ging in de eerste coronagolf konden de bezoekers van Het Kruispunt wekelijks meedoen met een online pubquiz. Zij maakten kans op een prijs van Spruit eten & drinken.
 • Exxact Jongerencafé: Debatten door het jongerenpanel en presentatie in handen van Remi van Trigt en Sebastiaan van Mill. Live uitgezonden vanuit Het Kruispunt.
 • Sinterklaas: In de aanloop naar Sinterklaas konden kinderen hun schoen zetten en was er een Sinterklaasfilm geprogrammeerd.
 • Filmprogramma: In samenwerking met Jongerenwerk Barendrecht werd er in de kerstvakantie een filmprogramma georganiseerd in de theaterzaal.
 • Sound Department: Een nieuw radioprogramma dat in maart 2020 is gestart op Exxact Radio. In dit programma kon lokaal en regionaal DJ-talent live vanuit Het Kruispunt
  draaien.

Programmalijn 4: Kruispunt Leef bewust
Zingeving, gezondheid, sport, sustainable development goals, actualiteit, betrokken zijn bij je leefomgeving.
Doelgroep: algemeen publiek, gemeentelijke instellingen en bedrijven/ondernemers gericht op duurzaamheid.

 • Groene Initiatieven route – Duurzaamheidsweek: Inwoners van alle leeftijden konden zelfstandig op de fiets allerlei duurzame en groene locaties in Barendrecht bezoeken die open huis hadden. Een tiental locaties deden mee waaronder Agrofair, Landgoed Ziedewij, Amateurtuindersvereniging Barendrecht en Loods 38.
 • Repaircafé: Het Kruispunt dacht mee met het Repaircafé in hun opstartfase en bood hen onderdak en bergruimte. Inmiddels zijn zij een zelfstandig draaiende stichting met een goed lopend maandelijks Repaircafé in Het Kruispunt.
 • Film met nagesprek (livestream) + webinar: Twee livestreams uitgezonden vanuit Het Kruispunt in het kader van Nederland Leest – thema familiegeschiedenissen.
 • Alzheimercafé: Bijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met Laurens. Voor een ieder die te maken heeft met dementie, zelf of in de naaste omgeving.
 • Met Van Mill door de middag: Extra radioprogramma dat is gestart in corona-tijd, live vanuit de Exxact studio in Het Kruispunt. Sebastiaan ging in gesprek met verschillende gasten over talloze actuele onderwerpen. Initiatiefnemers, (jonge) ondernemers, wethouders, hulpverleners en gepassioneerde mensen kwamen aan het woord.