First Time Voters Livestream Barendrecht

Veel enthousiasme voor politiek bij First Time Voters Barendrecht

Klik hier om de stream terug te kijken


Speciaal voor alle kersverse stemmers vond op woensdag 3 maart in jongerencentrum BLOK0180 het First Time Voters event plaats. Een livestream voor jongeren dóór jonge politici. Presentatoren Erik van Welzen en het bekende TikTok fenomeen Tante Toof legden de politici van onder andere CDA, VVD en Groenlinks dilemma’s voor over onder andere werkgelegenheid, onderwijs, zorg en wonen. Ook werd het belang van stemmen toegelicht. Een groot succes!

 

Waar jongeren en politiek vaak een onoverbrugbare kloof lijkt, was dat op deze avond verre van dat. De bevlogenheid spatte er van af. Er staat dan ook veel op het spel deze verkiezingen. Zoals presentator Erik van Welzen zei: “Het worden hele belangrijke verkiezingen. De miljarden die nu (terecht) door alle partijen worden uitgegeven om goed door de coronacrisis te komen worden volgens het CPB gelegd bij ‘toekomstige generaties’… De jongeren! Dezelfde jongeren die geen betaalbaar huis kunnen vinden, werken via een nul-uren contract, geen goed pensioen kunnen opbouwen en na de studie met een enorme studieschuld zitten. En die ook nog een klimaatcrisis boven hun hoofd hebben hangen…

 

Via dilemma’s die getrokken werden uit een glazen bol werden belangrijke thema’s voor jongeren behandeld: huisvesting, studieschuld, kwaliteit van het onderwijs, tekort aan stageplekken, coronabeleid en preventief fouilleren. Naast serieuze discussie was er ook ruimte voor luchtigheid. Zo vroeg presentator Sophie Weijland (beter bekend als TikTok fenomeen Tante Toof) aan de jonge politici waarom politici altijd in moeilijke taal praten en wat hun grootste politieke blunder was. DJ Florezoon zorgde voor de vette tunes.
De jongeren die vanuit huis meekeken stelden volop vragen via de chat. Deze vragen werden direct ook gesteld aan de politici.

 

De deelnemers aan deze avond waren Jonathan Vrijman (Echt voor Barendrecht), Marc Hanna (CDA), Florian Pronk (SGP), Michel Borst (VVD), Jonathan de Lijster (Groenlinks), Marcel Eichhorn (PvdA), Niels Koppelaar (D66), Suzanne Onderdelinden (Partij voor de Dieren) en Lars Hobma (Jong).
Ook SP, Forum voor Democratie, Denk en PVV waren uitgenodigd maar zij konden helaas geen afgevaardigde sturen.

 

De avond werd afgesloten met de oproep om te gaan stemmen. Het antwoord waarom het zo belangrijk is dat jongeren moeten gaan stemmen? Florian Pronk (SGP): “Stem op een partij waar je je thuis bij voelt.” Marcel Eichhorn (PvdA): “Op het moment dat je stemt, tel je mee in datgene wat in de toekomst besloten gaat worden.” Niels Koppelaar (D66): “De politiek gaat altijd over jou, over je toekomst en je heden, daarom is het belangrijk om jouw stem te laten horen!”

 

Tijdens de avond zelf keken er op de verschillende social media kanalen ruim 450 kijkers mee. Ook werd er meegekeken via het Ziggo-kanaal 36 van Exxact Barendrecht. Bekijk de stream hier terug.

 

De organisatie kijkt tevreden terug op deze avond en hoopt dat er mede door de First Time Voters Livestream veel Barendrechtse jongeren de weg naar de stembus weten te vinden op 15,1 6 en 17 maart.


Informatie voor jongeren
We hebben een flyer ontwikkeld waarop in heldere taal informatie te vinden staat over hoe je moet stemmen. Deze flyer wordt verspreidt onder de examenklassen van middelbare scholen. Wil je ook exemplaren ontvangen voor bijvoorbeeld jouw sportclub, klas of vereniging? Mail naar info@hetkruispunt.nl. Ook is er een speciale nieuwsbrief verstuurd naar de docenten van de Barendrechtse scholen. Op de website van de Bibliotheek AanZet is een speciale themapagina met tips en bronnen om je voor te bereiden op het maken van een keuze bij de verkiezingen.

 

Gratis online Gastles Verkiezingen in de klas
Weet je nog niet wat je wilt gaan stemmen? Vraag dan jouw docent maatschappijleraar of Nederlands om de gratis speciale online gastles te boeken. Er is een les speciaal voor het voortgezet onderwijs en een les speciaal voor het MBO georganiseerd in samenwerking met Pro Demos. Boek deze les via deze link.

 

Het First Time Voters event werd georganiseeerd door Het Kruispunt, de Bibliotheek AanZet, Stichting Petition, Jongerenwerk Barendrecht en Gemeente Barendrecht.